Curentul medicinei integrative

Înainte ca medicina modernă oficială să se constituie în instituția rigidă care este acum, oamenii aveau o mai mare libertate de a aprecia orice modalitate care le conferea sănătate și echilibru interior. Uneori aceasta se făcea chiar și în contextul unor rezultate specifice modeste, deoarece era apreciat în mod deosebit modul blând în care operau terapiile, accesibilitatea lor sau componenta predominant spirituală a unora dintre ele. Aceste caracteristici au fost pierdute de metodele convenționale moderne de tratament, în favoarea altor beneficii, care însă treptat dispar și ele.

Sunt cazuri în care terapiile neconvenționale dau rezultate excepționale, iar uneori catalizează acțiunea sincronă a metodelor oficiale de tratament, dar niciodată o metodă de tratament neconvențională bine aleasă nu va face rău. Ele se încadrează toate în curentul modern al medicinei holistice, integrative, în care nu este lăsat deoparte nici un aspect care poate sprijini procesul de însănătoșire.

În prezent se consideră ca fiind neconvenționale aproximativ două sute de metode de vindecare. Sunt considerate ”neconvenționale” fie deoarece se bazează pe concepții despre om și sănătate fundamental diferite față de cele ale medicinei oficiale, fie deoarece folosesc mijloace și metode cu totul deosebite, fie pentru că presupun din partea bolnavului, în procesul de însănătoșire, o participare de natură psihică sau o credință spirituală.

De exemplu, acupunctura are ca ipoteză de lucru existența unor canale energetice, pe care medicina oficială nu le ia în considerare. Ayurveda, deși este parte din medicina tradițională indiană veche de mii de ani, este considerată ca fiind neconvențională, printre altele, și deoarece administrează unele plante și substanțe în cantități considerate periculoase, chiar dacă medicina oficială vestică practică același lucru. Cel mai cunoscut caz modern este cel al conservantului Thimerosal, folosit pentru vaccinuri şi care conţine mercur toxic în cantităţi periculoase pentru sănătate.

Noua medicină germană, structurată de Ryke Geerd Hamer, este din nefericire considerată de autoritățile medicale în totalitate indezirabilă, deși are rezultate excepționale în tratarea cancerului, deoarece unele principii ale ei nu sunt nici acceptate și nici măcar testate de medicina oficială. Hatha-Yoga, folosită frecvent și cu rezultate dovedite pentru obținerea sau menținerea sănătății fizice și psihice, este foarte rar luată în considerare de doctorii de formație alopată, printre altele și deoarece acestora li se cere de multe ori o soluție imediată și comodă pentru bolnav, impusă prin protocoalele oficiale de tratament.

Este necesar ca oamenii să caute în mod activ căile cele mai bune de vindecare neconvențională

Un specific al timpurilor pe care le trăim este acela că există oameni care urmăresc succesul sau câștigul rapid prin înșelarea bunei credințe a unora, sau exploatarea fără scrupule a prostiei altora, în multe domenii ale vieții – inclusiv în cel al sănătății. Astfel de cazuri au existat, incontestabil, și au fost folosite intensiv de medicina oficială pentru a discredita în bloc modalitățile alternative și a elimina dintre opțiunile de tratament orice altă metodă care nu se încadrează în ”dogmele” ei. Este dreptul fiecărui om să poată alege să folosească acele metode considerate neconvenționale, dar care sunt deja verificate uneori de mii de ani și care au rezultate recunoscute. Altfel vom fi cu toții puși în fața faptului împlinit de a adopta metode unice de tratament, agresive și uneori toxice, ale căror rezultate și eficiențe nu pot fi comparate sau criticate deoarece nu vor mai exista alți termeni de comparație.

De exemplu practica Hatha-Yoga poate fi făcută în paralel cu un tratament blând, homeopat al răcelii comune. Ea poate însoți tratamente pentru reumatism, sau boli de plămâni, sau disfuncționalități ale intestinelor, iar efectele benefice vor apărea mult mai repede. Atunci când practica Hatha-Yoga se continuă și după redobândirea sănătății, există posibilitatea să nu ne mai confruntăm niciodată cu cazuri de recidivă a bolii, rezistența la atacuri virale ulterioare să fie mult mai bună și astfel să nu mai fim nevoiți să recurgem la tratamentele alopate, prescrise de medicina oficială.

Orice metodă de tratament neconvențională care presupune din partea bolnavului credință în Dumnezeu merită adoptată chiar și numai din perspectiva „pariului” lui Pascal. Filozoful, matematicianul și fizicianul Blaise Pascal a enunțat  un raționament (apărut într-un text postum) care se poate rezuma la următoarea afirmație: „cel care crede în Dumnezeu și se înșală, pentru că Dumnezeu nu ar exista, nu are nimic de pierdut, decât eventual anumite plăceri minore, iar cel care crede în Dumnezeu și nu se înșală, deoarece va descoperi că Dumnezeu există cu adevărat, va avea de câștigat o lume întreagă.”  Despre acest „pariu” el spunea: „pariază fără încetare că Dumnezeu există deoarece ai de câștigat o infinitate de vieți fericite, împotriva unui număr finit de șanse de a pierde. Propunerea noastră este de o forță infinită…”

Deci nu se poate greși dacă se practică rugăciunea pentru obținerea sănătății, cu credința profundă că Dumnezeu ne ascultă și că este în puterea lui să ne însănătoșească. Nu se poate greși atunci când se fac pelerinaje la locuri încărcate de energia unui eveniment spiritual excepțional, locuri consacrate legăturii vii cu aspecte ale lui Dumnezeu. Vei paria câteva zile de călătorie în schimbul șansei unei experiențe care îți poate dărui sau transforma viața.