Doctorii îl recomandă

Postul alimentar este o modalitate de purificare a întregii fiinţe umane, atât trupeşte cât şi sufleteşte, prin renunţarea pentru o anumită perioadă de timp la orice formă de hrană. Efectele sale surprinzătoare au fost o preocupare constantă pentru ştiinţa medicală, din antichitate şi până în prezent. Hipocrate, Galenius şi Paracelsus, consideraţi părinţii medicinei occidentale, au recomandat postul ca fiind „doctorul din interiorul nostru”.

La începutul secolului XX, inventatorul american al fulgilor de porumb, dr. John Harvey Kellog, conducea sanatoriul de la Battle Creek – Michigan, în care peste 1000 de oameni posteau zilnic, la recomandarea sa. Dr. Kellog considera că bolile pot fi prevenite printr-o dietă vegetariană, prin acţiuni de purificare şi post alimentar. Printre cei care i-au fost pacienţi s-au numărat Johnny Weissmuller, Henry Ford sau Thomas Edison.

Cercetări moderne amănunţite arată că postul alimentar poate avea efecte similare tratamentului medicamentos, cele mai clare rezultate fiind evidenţiate în cazul artritei reumatoide, astmului, diabetului şi hipertensiunii. În acest sens, universitatea americană John Hopkins – lider în domeniul cercetării și educației medicale – a publicat în anul 2016 studii care afirmă că postul sistematic poate avea un efect salvator în prevenirea bolilor Alzheimer şi Parkinson, care sunt în prezent cele mai grave boli degenerative şi pentru care încă nu există un tratament.

Ca amploare a studiilor privind efectele postului conduce detaşat Rusia, care în perioada fostei Uniuni Sovietice a avut un program special, derulat pe zeci de mii de pacienţi. Doctorul Iuri Nicolaiev, cel care a iniţiat programu de cercetare, menţiona cu surprindere tratarea depresiilor, fobiilor şi schizofreniei, după cure de 25 de zile în medie. În prezent există clinica din Goriacinsk, lângă lacul Baikal, unde s-au tratat peste 10.000 de oameni de diabet, astm, hipertensiune, alergii şi reumatism, simptomele dispărând la peste două treimi dintre pacienţi după una sau mai multe cure de post de una sau două săptămâni.

Pentru noi, românii, poate cele mai cunoscute și impresionante exemple sunt ale celor care au reuşit să se trateze de „boala secolului” – cancerul – urmând cu stricteţe sfaturile primite de la celebrul terapeut Valeriu Popa şi care au ţinut post alimentar timp de 7, 14, 21 de zile şi uneori chiar mai mult. Mecanismele biologice ce au funcţionat în aceste cazuri au fost explicate abia de curând de celebrul biogerontolog american Dr. Valter Longo. El a arătat că postul alimentar reduce multiplicarea celulelor canceroase şi creşte rezistenţa organismului la efectele adverse ale chemoterapiei, într-o măsură ce nu poate fi egalată de nici un complex de medicamente.

Maeştrii spirituali îl recomandă

Toate tradiţiile spirituale autentice menţionează postul ca fiind o practică fundamentală, care nu poate fi „ocolită” şi care face parte dintr-o suită de alte practici menite să-l înalțe spiritual pe căutătorul perseverent. Astfel de practici includ, printre altele, controlul perfect al vorbirii sau al posturii trupești, practica tăcerii totale pentru un anumit interval de timp, continenţa sexuală, controlul minţii şi al respiraţiei.

În tradiţia islamului, postul alimentar este unul din cele cinci principii fundamentale ale credinţei și se spune că oferă revelaţii referitoare la adevărata dragoste de Dumnezeu, optimism şi speranţă, răbdare, disciplină, spirit de sacrificiu, voinţă, modestie, o minte curată, un trup uşor şi luminos.

Tradiţia creştină menţionează postul prin cel mai puternic exemplu posibil pentru un om credincios: cele 40 de zile de post ţinute de Iisus Hristos în pustiu. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că „postul este mama sănătăţii” şi că „postul trupului este hrana sufletului„.

Alături de rugăciune, postul este menţionat în Biblie ca fiind cel mai eficient mod de „izgonire a diavolilor” (Matei XVII, 21; Marcu IX, 29) şi este recomandat de Sfinţii Apostoli, ca practică, tuturor creştinilor.

Poate că unii dintre aceşti diavoli au fost izgoniţi și prin postul ţinut de Mahatma Gandhi, care a postit timp de 21 de zile între 18 septembrie şi 8 octombrie 1924, obţinând ceva ce părea irealizabil la acel moment: reconcilierea între comunitatea hindusă şi cea musulmană din India. El spunea că postul este „o armă foarte puternică în sprijinul adevărului şi nu poate fi folosită de orice om. Doar posibilitatea fizică de a posti nu îl justifică, ci el trebuie să vină din profunzimile sufletului.”

Sfaturi practice

Postul sau repausul alimentar complet – numit și post negru – se ţine respectând anumite reguli de bun simț, menite să ne asigure că nu ne va fi afectată sănătatea. Prima dintre aceste reguli este că în timpul postului se bea apă, cât mai pură și în cantităţi chiar mai mari decât în mod normal. O altă regulă se referă la modalitatea de revenire din post, care trebuie să fie una treptată. Chiar şi după un post complet de doar o zi, prima masă trebuie să fie foarte uşoară, iar după câteva ore se poate mânca ceva mai lichid, dar nu foarte consistent.

Atunci când postul este făcut în scop terapeutic, el este însoţit de alte activităţi de susţinere energetică şi purificare. De exemplu la clinica din Goriacinsk, Rusia, curele de post sunt însoţite de şedinţe de masaj, saună şi plimbări în natură. În acelaşi sens, se ştie că Valeriu Popa recomanda şi efectuarea de clisme pentru eliminarea pericolului autointoxicării.

Deoarece umanitatea are o vastă experienţă legată de modalitatea optimă de a posti, din raţiuni fie spirituale, fie terapeutice, aceasta ne garantează că putem obţine prin post şi împlinire sufletească, şi sănătate, aşa cum au făcut-o deja foarte mulţi înaintea noastră.