Unificarea principiilor cosmice fundamentale
Cuvântul „hatha” este alcătuit din doi termeni din limba sanscrită: „ha” – care înseamnă „soare” şi desemnează principiul universal masculin şi „tha” – care înseamnă „lună” şi desemnează principiul universal feminin. În acest mod ni se sugerează că Hatha Yoga are ca scop recunoaşterea în microcosmosul fiinţei umane a acestor principii cosmice şi unificarea lor în fiinţa noastră, la toate nivelele ei. Realizând acest echilibru perfect, omul reuşeşte să se ridice deasupra dualităţii, dezvăluindu-şi natura sa reală, creată „după chipul şi asemănarea” lui Dumnezeu.
Practica Hatha Yoga implică realizarea unor posturi corporale speciale, cu efecte benefice (numite în sanscrită asana), controlul şi ritmarea suflurilor fizice şi subtile (cunoscute ca pranayama), procedee fundamentale de purificare a corpului fizic şi subtil (kriya), precum și tehnici de concentrare mentală. Atunci când sunt corect și perseverent realizate, acestea au ca rezultat creşterea vitalităţii, o sănătate deplină şi o stare de împlinire, echilibru interior şi fericire.
Calea spre succesul în practica Hatha Yoga este marcată de anumite etape care pot fi abordate şi separat, dar care fiecare constituie o bază solidă pentru următoarea etapă. Aceste etape sunt: însușirea unor norma etice și morale (yama şi niyama), practica posturilor corporale (asana), controlul respirației (pranayama), controlul simţurilor (pratyahara), concentrarea mentală veritabilă (dharana), capacitatea de a medita neîntrerupt (dhyana) şi unificarea conştiinţei individuale a practicantului cu Conştiinţa Universală (samadhi). Pentru cel care a realizat toate eforturile spirituale necesare, ultima etapă este o încununare victorioasă şi beatifică ce îi confirmă fără tăgadă adevărul căii spirituale şi realitatea atributelor lui Dumnezeu, în toată splendoarea lor.
Rezultatele vin în urma practicii consecvente
Pentru fiecare om care practică Hatha Yoga, rezultatele apar proporţional cu eforturile practice depuse, cu dăruirea spirituală cu care el se angrenează şi cu anumite disponibilităţi native. Această adevărată ştiinţă spirituală este foarte adecvată vremurilor în care trăim, deoarece metodele ei eficiente sunt deja verificate în miile de ani de când este practicată şi ea este concepută să ne conducă, pas cu pas, pe măsura angrenării noastre, spre rezultate uneori excepţionale.
Se poate spune că, dintre toate practicile spirituale cunoscute în prezent, Hatha Yoga este probabil cea care a avut şi are în continuare cel mai mare succes în lume, și în Orient, şi în Occident, deoarece rezultatele apar cu o relativă uşurinţă. Astfel se face că tehnici din Hatha Yoga au fost incluse de mult timp și în programul de pregătire al sportivilor olimpici şi al cosmonauţilor, care astfel îşi extind capacităţile fizice chiar şi în lipsa elementelor spirituale ale practicii tradiţionale.
Austriacul Herbert Nitsch este deţinătorul recordului mondial la scufundarea fără echipament de respirat. El a reuşit în 2007 să atingă o adâncime de 214 metri, incluzând în programul său de pregătire şi exerciţii specifice de control al respiraţiei. Wim Hof este un olandez care, folosind tehnici de respiraţie şi meditaţie, a stabilit 26 de recorduri mondiale de rezistenţă la frig. A urcat in 2007 la 6700 metri altitudine in Everest, îmbrăcat doar în pantaloni scurţi şi pantofi de sport, a stat în anul 2011 într-o baie de gheaţă timp de 1 oră şi 52 de minute şi a alergat o cursă de maraton în deşertul Namib, fără să bea apă pe timpul cursei.
Prahlad Jani este un yoghin contemporan care susţine că nu a consumat nici apă, şi nici măncare în ultimii 75 de ani. Ca să verifice măcar parţial spusele lui şi deoarece nu avea la dispoziţie 75 de ani, doctorul Sudhir Shah, de la Institutul de Psihologie şi Ştiinţe al Ministerului Apărării din India, precum şi alţi 35 de cercetători, l-au ţinut pe Prahlad Jani sub monitorizare permanentă la spitalul Sterling timp de 15 zile în anul 2010. Ei au atestat că sănătatea lui nu a suferit nici o modificare, că este foarte sănătos, deşi nu a consumat nici apă, şi nici mâncare pe timpul experienţei.
Rezultatele obţinute de aceşti oameni au venit pe fondul unui angajament exemplar: Prahlad Jani susţine că are o practică spirituală continuă de la vârsta de 11 ani, Wim Hof mărturiseşte că a fost atras de apa rece de la vârsta de 17 ani, iar Herbert Nitsch s-a antrenat 17 ani ca să atingă recordurile deţinute în prezent.
Orice drum necunoscut necesită un ghid priceput sau o hartă foarte bună
Atunci când Hatha Yoga este abordată ca un simplu exerciţiu fizic, fără o ghidare temeinică și fără înțelegerea aspectelor ezoterice, efectele pot să apară în mod haotic şi doar temporar. Pentru ca a anumită tehnică să fie eficientă, mai ales în cazul în care se urmăreşte un scop precis (de exemplu eliminarea unor dureri în zona cervicală, sau creşterea armonioasă în greutate), este nevoie de alocarea unui timp mai îndelungat şi de urmarea sfaturilor competente ale unui ghid spiritual. Componenta spirituală a prezenţei ghidului este foarte importantă deoarece problemele de sănătate pot fi tratate în mod profund doar atunci se cunoscut şi se elimină cauzele profunde ale afecţiunilor respective, cauze care se pot afla la nivel mental sau psihic. Este o şansă deosebită să ai alături, într-o călătorie ce poate dura toată viaţa, un ghid conştient ce veghează ca eforturile tale să fie cât mai eficiente, atunci când ghidul este ascultat cu încredere.
Este interesant de aflat că există o anumită postură care elimină lenea şi care are efecte în tratarea unor afecţiuni ale rinichilor, o alta care poate revela emoţiile ascunse şi este indicată în tratarea unor afecţiuni ginecologice, sau o postură care facilitează o bună circulaţie venoasă în picioare şi abdomen şi care poate să confere intuiţie şi creativitate artistică. Hatha Yoga este o ştiinţă foarte complexă și completă, cu un fond de cunoştinţe deosebit de profunde şi de variate. Doar un ghid competent cunoaşte în amănunţime efectele multiple ale diferitelor tehnici, precum şi piedicile care pot apărea.
Nenumărate surprize plăcute sunt rezervate celor care fructifică impulsul iniţial al curiozităţii printr-un „gram necesar de practică adecvată” şi apoi își continuă evoluţia pe o cale spirituală care însoţeşte umanitatea de mii de ani.
Comentarii recente