Ryke Geerd Hamer susţine o teorie modernă

În deceniul 8 al secolului trecut, viaţa în familia Hamer părea cuprinsă de fericire şi împlinire. Doctorul Ryke Geerd Hamer avea o clinică particulară în Germania și patentase unele aparate medicale, iar în 1978 familia petrecea o binemeritată vacanţă în Italia. Aici Ryke Hamer va suferi primul şoc, cu implicaţii majore pentru el şi pentru tot ce va urma. În august 1978 unul din fiii săi este împuşcat accidental şi moare câteva luni mai târziu. Vine apoi al doilea mare şoc: după câteva luni Ryke Geerd Hamer este diagnosticat cu cancer testicular.

Ce se va petrece în continuare va avea însă un impact enorm asupra ştiinţei medicale. Pregătirea medicală de specialitate şi spiritul treaz al doctorului Hamer i-au permis să intuiască faptul că există o legătură între şocul psihic (cauza) şi boala dezvoltată (efectul). Fiind internist şef al secţiei de oncologie al spitalului din Munchen, a aprofundat cercetările studiind datele la care avea acces şi a reuşit ca în trei ani să formuleze şi să argumenteze o teorie revoluţionară referitoare la cauzele şi modalitățile de tratare a cancerului.

În lucrarea sa doctorul Ryke Geerd Hamer formulează ceea ce el a denumit „Trei reguli de fier ale cancerului”. El susţine că boala apare ca urmare a unui şoc psihic dramatic, acut, că acest şoc determină la nivelul creierului  anumite transformări vizibile pe imagine tomografică, iar dezvoltarea ulterioară a bolii în trup este în corelaţie cu modul în care va fi rezolvat conflictul iniţial.

Doctorul Ryke Geerd Hamer a observat pe imaginile tomografice cercuri concentrice în unele zone ale creierului care sunt în legătură cu tipul de şoc emoţional suferit şi care permit astfel să se pună, pe baza lor, un diagnostic foarte exact. Această modalitate foarte precisă de diagnosticare a uimit de câteva ori asistenţa de specialitate care a testat teoria.

Deşi încă respinsă de mulţi specialişti, teoria doctorului Hamer este treptat reconsiderată de lumea medicală. În revista „Scientific World Journal” din ianuarie 2005 se menţionează faptul că ea are în mod cert o bază comună cu medicina holistică contemporană. Singura „vină” a doctorului Hamer a fost poate faptul că a considerat comunitatea medicală a timpului său ca fiind mai deschisă decât era în realitate. Meritul său încă nerecunoscut este acela că a dezvoltat o modalitate completă şi simplă de diagnostic şi de tratament pentru cancer şi pentru multe alte boli. Atât de simplă încât, conform spuselor sale, teoria sa poate fi predată în două zile la facultatea de medicină.

”Regulile de fier ale cancerului”

Aşa a denumit doctorul Ryke Hamer concluziile la care a ajuns referitoare la apariţia, dezvoltarea şi modalitatea de tratare a cancerului. Aceste reguli au fost verificate prin studiul fişelor pacienţilor de la spitalul unde lucra, în care erau menţionaţi şi factori de stres anteriori apariţiei cancerului. Cunoscând teoria sa, este acum destul de uşor pentru specialişti să verifice corelaţiile pe care el le-a revelat şi care corespund metodologiei ştiinţifice: sunt reproductibile, previzibile şi măsurabile.

Prima regulă este cea conform căreia cancerul se dezvoltă ca urmare a unui şoc psiho-emoţional, conflictual, trăit în mod dramatic şi care nu poate fi rezolvat în acel moment. Acest şoc se va manifesta simultan pe trei nivele: psihic, în creier şi la nivelul organului asociat acelui tip de şoc.

Asocierea conflictului cu organul sau ţesutul unde se va manifesta se face la nivel subconştient. De exemplu, un conflict asociat cu apa se va manifesta ca un cancer localizat în rinichi, frica de moarte conduce la un cancer de plămâni, iar atunci când omul are sentimentul că a fost forţat să „înghită” mai mult decât poate „duce” această stare poate conduce la cancer la stomac sau intestine. Un astfel de exemplu este al unui om care s-a angajat la o datorie financiară prea mare, sau are o sarcină personală care a devenit împovărătoare.

A doua regulă afirmă că boala se desfăşoară în două faze distincte. În prima fază „activă” apare o reacţie în sensul şocului iniţial, iar bolnavul manifestă tulburări de somn, slăbire, membre reci. Dacă pacientul reuşeşte din punct de vedere psihic să rezolve conflictul-şoc, atunci corpul lui va trece la un regim de supra-compensare a pierderilor din prima fază. În această a doua fază, „pasivă”, el va manifesta oboseală, luare în greutate, mâini calde şi se poate confrunta cu o „criză de însănătoşire”. Cea mai răspândită astfel de criză este infarctul cardiac, care apare des noaptea sau în perioade „pasive”, de relaxare a bolnavului, fără ca acest lucru să poată fi explicat de medicina oficială. Dacă însă e depaşită şi această fază, atunci se ajunge din nou la o stare de sănătate, uneori mai bună decât cea iniţială.

A treia regulă face legătura între modul de rezolvarea a conflictului, evoluţia bolii şi manifestarea corespondentă din creier. Doctorul Ryke Hamer a reuşit, făcând apel la fazele de evoluţie ale embrionului uman, să găsească puntea care leagă aceste trei aspecte distincte ale teoriei sale. El a intuit şi apoi a demonstrat că tumoarea canceroasă are un impact la nivelul creierului şi în ţesutul sau organul asociate stratului germinal corespunzător. Pentru a înţelege cum se cuvine această lege trebuie să ştim că, în evoluţia organismelor pluricelulare, în embrion apar trei straturi celulare din care se dezvoltă apoi diferite ţesuturi şi organe. De exemplu din stratul mezoderm apar oasele, muşchii, ţesuturile conjunctive, vase sanguine şi multe alte organe şi ţesuturi, iar în creier îi corespunde creierului mic.

Această a treia regulă este atât de precisă încât doctorul Ryke Hamer a reuşit de fiecare dată când i s-a cerut, uneori în cadrul unor conferinţe la care a fost invitat, ca analizând doar o tomografie a creierului să pună exact diagnosticul bolnavului, inclusiv bolile deja depăşite, împreună cu conflictele de natură psihică asociate.

Regulile de fier ale pieţei medicamentelor

Ne putem întreba care ar putea fi cauzele pentru care o teorie atât de simplă şi eficientă a fost nu doar ignorată, dar chiar respinsă și ostracizată, împreună cu autorul ei. Una dintre cauze, din păcate uşor de intuit, este legată de miză financiare enormă pentru industria farmaceutică. Se cunoaște faptul că valoarea pieţei medicamentelor împotriva cancerului a fost în 2010 de aproximativ 1,16 trilioane de dolari. În Statele Unite se prognozează o creştere a costurilor tratamentului iniţial cu 20% între 2010 și 2020, iar a costurilor tratamentului de susţinere cu 31%. Alte categorii de cheltuieli pentru sănătate (cum ar fi cele generate de diabet, sau de accidentele rutiere) nici măcar nu se apropie de aceste valori, având costuri de aproximativ 204 miliarde de dolari.

Cu atât mai mult putem spune că metoda doctorului Ryke Hamer este destinată celor care îşi preţuiesc viaţa şi sunt dispuşi să și-o protejeze cu tot ce au la dispoziţie aici şi acum, deoarece este o metodă care are nevoie doar de o deschidere mentală şi sufletească pentru a o pune în practică.